Hikaye yazımıyla ilgili, ustalarından önemli tavsiyeleri daha önce görmüştük, Kurt Vonnegut ve Horacio Quiroga’dan. Şimdi de Paulo Coelho blogunda, "yazmak" ile ilgili kendi tavsiyelerini yayınladı. Daha doğrusu onun söylediklerini inceleyip, didikleyip, bir araya getiren bir okuyucusu ve aynı zamanda blogger olan Jerome'un blogunda yayınladığı listeyi yayınladı Coelho.
(Çeviri de benden.)
Kendine Güven üzerine : Yeni kitabını, yayınlanmış önceki kitabını küçümseyerek satamazsın. Sahip olduklarınla gurur duy.
Dürüstlük üzerine : Okuyucuna güven, her şeyi tasvir etmeye çalışma. Bir ipucu ver ve bu ipucuyla geri kalanı kendi hayalgüçleriyle tamamlasınlar.
Uzmanlık üzerine : Hiçbir şeyden bir şeyler çıkaramazsın. Bir kitap yazarken, deneyimlerini kullan.
Eleştiriler üzerine : Yazarlar diğer yazarları memnun etmek isterler, tanınmak isterler. Bunu unut. Kimin umrunda ki? Sen ruhunu paylaşmayı önemsemelisin, diğer yazarları memnun etmeyi değil.
Not tutmak üzerine : Fikirleri yakalamak istiyorsan kaybolursun. Duygulardan kopar ve hayatını yaşamayı unutursun. Bir gözlemci olmalısın, onun (burada sanırım karakteri kastediyor) hayatını yaşayan bir insan haline gelmemelisin. Notlar almayı unut, önemli olan kalırken önemsiz zaten uçar gider.
Araştırma üzerine : Eğer kitabını bir sürü bilgiyle araştırmayla doldurursan hem kendini hem de okuyucunu sıkarsın. Kitaplar senin ne kadar akıllı olduğunu göstermek için değildir. Kitaplar senin ruhunu göstermek içindir.
Yazmak üzerine : Ben yazılmak istenen kitabı yazarım. İlk cümlenin gerisi seni sonuna kadar götüren bir ipliktir.
Tarz üzerine : Hikaye anlatımında yenilik yapmaya çalışma, iyi bir hikaye anlat ve o büyülü olsun. Üslup üzerinde, aynı şeyi anlatmak için farklı farklı yollar bulan insanlar görüyorum. Bu, moda gibi. Üslup elbisedir, ama elbise, elbisenin içinde ne olduğunu belirlemez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder