22 Nisan 2012 Pazar

"Antik Yunan'da Sanat ve Mitoloji"

Yunan mitolojisi, yüzyıllardır sanat, edebiyat ve kültür dünyasını etkilemektedir. Vazo resimlerindeki, gemma'lardaki, bronz ve taştan yapılma heykellerdeki betimler, genelde, yazılı kaynaklarda anlatılan mitoslardan daha erkene tarihlenmekte ve Yunanların tanrılar ve kahramanlar dünyasına nasıl baktıklarına ışık tutmaktadır. Bu eser, Eski Yunan'daki sanatçıların mitosları nasıl ele aldıklarını inceleyen bilimsel nitelikteki ilk geniş kapsamlı araştırmadır ve Antik Yunan dünyasının sanat, tiyatro, şiir, antropoloji ve diniyle ilgilenen okurlar için benzersiz ve vazgeçilmez bir kaynak kitap niteliğindedir.
Arka kapağında yazdığı gibi, hakikaten bir kaynak kitap bu. Yazarı Thomas H.Carpenter Virginia Polytechnic Enstitüsü ve Eyalet Üniversitesi'nde profesör zaten. Oxford'da doktora yapmış olan Carpenter'ın mitoloji ve Yunan dünyası hakkında doluyla da kitabı var bunun gibi. Amaç, gençlere, her yaştan meraklıya hizmet olsun.
Homer Kitabevi'nin gayet kuşe dedikleri bembeyaz kaygan ve de kalın kağıda bastığı kitapta bizim profesör aslında oldukça keyifli bir anlatım yolu seçmiş. Önce bir mitos nedir, bu çanak çömlekler nedir ne değildir onlardan bahsettiği Giriş bölümünün ardından 9 bölüme ayırıyor kitabı;
profesörümüz

  • Yöntem Uygulaması : Hephaistos'un Dönüşü; Troilos ve Akhilleus
  • Tanrı Betimleri
  • Olymposluların Egemenliği
  • Perseus; Bellerophontes
  • Herakles
  • Theseus
  • Arganautlar; Kalydon Domuz Avı
  • Troia Savaşı
  • Savaşın Sonuçları
Bölüm isimlerinden de anlaşılabileceği gibi, her bölümde bir kahramanı ya da olayı inceliyor temelde, bölüm sonlarında da içeride hangi materyalden bahsetmişse parantez içinde numaralarını vererek, onun resmini altında açıklamasıyla koyuyor. Yani önce başlıyor misal Theseus şuydu buydu diye. Sonra devam ediyor onun doğumunun hikayesini ilk şu kraterde görüyoruz, oradaki çizimde şöyle resmedilmiş ama şu şu şu tabakta çanakta da şöyle resmedilmiş. Başından şöyle bir olay geçtiğini şurada bulunan bir alınlıktan öğreniyoruz falan filan. Yani oturup, bu hydria var şu amphora var, onların üzerinde şöyle bir resim var, bunu anlatıyor demektense bize somut, elle tutabileceğimiz, bağlantı kurabileceğimiz kahramanlar veriyor.
Mesela Carpenter diyor ki bu yüzyılda Herakles'i böyle hep sakalsız resmedilmiş görüyoruz ama sonraki yüzyılda hep sakallı. Benim gözümün önüne hemen Kevin Sorbo'nun o sarı gömlekli, bileklikli, saçları omuz hizasında salınıveren sakalsız hali geliyor. Önümdeki sayfada duran renksiz duvar resmine hemen Sorbo'yu yerleştiriveriyorum. Ya da Theseus'e diyor Carpenter, Girit'te Ariadne denen kız, labirentte kaybolmasın diye bir yumak iplik verir. Bense kavgaya girişiyorum hemen kitapla, aklımda Immortals'taki sahne : Theseus rolündeki Henry Cavill Minotaurus'un labirentine girerken bir bacağına ufak bir çizik atıyor ve o ilerledikçe kan damlaları yürüdüğü yolda işaretler haline geliyor. Yılmıyor Carpenter, Troia Savaşı'nda Akhilleus ölünce Polyxena'yı kurban ettiler diyor. Yoook diyorum ben, olur mu öyle şey, Akhilleus Briseis'e aşık olmuştu, Paris'in kuzeniydi hatta o kız, pek de üzülmüştü Akhilleus ölünce diyorum.
Velhasıl kitap pek yararlı. Filmlerle kavgaya tutuşmanıza sebebiyet veriyor. Stres atıyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

So be it.

Seungmin'in konuyla alakası yok ama bu bakışı, iki haftadır ruh halime uyuyor  Nerede kalmışız? Hah 12 Aralık Perşembe. O perşembe ve cu...