11 Ağustos 2013 Pazar

Robert Liparulo'nun Hayalevi Kralları Serisi'nin ilk kitabı : Karanlık Gölgeler Evi

“Bravery is not the absence of fear but the forging ahead despite being afraid.”

resim, yasin öksüz blogundan

King ailesi sıcak mı sıcak Pasadena'dan ormanlar arasındaki Pinedale adlı küçük kasabaya, öğretmen olan baba King'in oradaki bir okula yeni müdür olarak atanması sebebiyle taşındıklarında kardeşler Xander, David ve Toria'nın farklı farklı beklentileri var. Xander tam bir sinefil, zaten arkadaşlarıyla ufak tefek filmler çekiyor hep ve yönetmen olmak istiyor. Bu yüzden sinema endüstrisinin kalbinden gittikçe uzaklaşmasına neden olan bu ufacık kasabaya taşınmaktan hiç de memnun değil. 15 yaşının baharında olduğundan eh az buçuk da kız olaylarına girmiş, eski ortamını hiç bırakmak istemiyor. 12 yaşındaki David ise biraz daha olumlu bakıyor, hem ruh hali daha pozitif hem de bir sporcu olarak yeni başlayacağı okulda da kendine yer edinebileceğini düşünüyor. Küçük kardeş Toria ise zaten 9 yaşında ve bunların hepsi ona yeni ve heyecanlı bir macera gibi geliyor.
Ama geldikleri bu kasabada taşınmak üzere kendilerine oldukça eski, Victoria dönemi tarzında bir ev bulmaları herşeyi karıştırıyor. Ağaçların arasında kaybolmuş gibi görünen bu ürkütücü evin içi, dışından daha çok gizem barındırıyor. Xander'ın içten içe hissettiği bir şeyler yanlış, kötü bir şeyler var durumu kardeşlerin evin içinde dolaşan devasa birinin varlığını anlamaları ile korkunç bir hale bürünüyor. Bu eski evin tavan arasında başka başka dünyalara açılan kapıları keşfediyorlar. Ta ki herşey çok kötü bir hale bürünene kadar, bu durum çocuklara eğlenceli ve ilgi çekici bir macera gibi geliyor.
Esasında bir gazeteci olan Robert Liparulo'nun bu Hayalevi Kralları serisi 6 kitaplık, bu ilk kitap Karanlık Gölgeler Evi 2008'de yayınlanmış. Son kitap 2010'da yayınlanmış ama bizde henüz 4.kitap çevrilmiş durumda. İkinci kitap Ormanın Esrarengiz Gözleri, üçüncü kitap Gizemli Kapının Muhafızları, dördüncü kitap da Zamanın Ötesine Yolculuk olarak çevrilmiş. Sonraki kitaplar Whirlwind ve Frenzy'nin ne zaman geleceğine dair bir haber göremedim ama bu dört kitap da Martı Yayınları'ndan çıkmış şekilde birçok kitapçıda bulunabiliyor.
Robert Liparulo abimiz
Liparulo'nun bu serisi "young adult" türünde bir gerilim olarak adlandırılmış. Hakikaten de lise dönemindeki gençler için biraz çocukça kaçabilecek seviyede olsa da ilkokulun başlarındaki çocuklar için de korkutucu olabilir. Ama buna rağmen Liparulo'nun yazdıklarını çocukça bulmadım ben, hatta anlattığı hikayeyi de cümlelerini de oldukça ciddiye alıyor Liparulo. Özenle, düşünerek yazdığı belli oluyor. Sadece fantastik bir hikaye, çocuklar-gençler için eğlendirici birşeyler anlatmıyor, çok güzel tespitleri, çok gerçekçi ifadeleri var. Kendisi de o yaşta olmuş, yaşamış bir insanın yazdıklarını, düşündüklerini görüyoruz. Bir de Liparulo'nun karakterleri o kadar gerçekçi ki. Olaylara verdikleri tepkilerden tutun, düşündüklerine, kişiliklerine kadar. Xander ve David kardeşler örneğin, direkt bir ayrım yapılmadan bu kardeş böyle olan öbürü de şu rolde olan şeklinde değil de, o yaştaki bir genç insanın içinde ne fırtınalar kopuyorsa o halde yazılmış. Cesurken korkak, akıllıyken saf, hayalciyken gerçekçiler. Liparulo'nun olgun karakterlerinin çok içine giremesek de genç-çocuk karakterleri bence çok başarılı.
Hikaye de sizi alıp götürüyor, merak içinde bırakıyor ama Liparulo'nun özenli, rahat okunan cümlelerini ben nedense kitabın bir yerine gelene kadar kendimi zorlayarak okudum. Bir süre hikaye o kadar da sarmadı mı nedir, sırf okuyayım diye devam ettim. Bilmem belki de kitabı elime aldığım dönemdeki ruh halimdendir, çünkü sonradan içinde ilerledikçe kitabın bırakamadım.
Hollywood'un da hemen kancayı attığı Liparulo'nun en azından bu Hayalevi Kralları serisinin diğer kitaplarını da denk gelirsem mutlaka okumayı düşünüyorum ben. Fantastik-gençlik kitaplarını seviyorsanız ya da onca ciddi şeyin arasında böyle bir mola vermek isterseniz, Hayalevinin Kingleri sizi de bekliyor orada bir rafta.

4 yorum:

  1. Ben bu kitabı hafta sonu Real Hipermarketteki indirim bölümünden aldım. Normalde fiyatı 14 TL, ben 8 liraya aldım. Bir okudum delirdim resmen, bayıldım. Hemen gittim 2.kitabını aradım, bulamadım malesef, 3.kitap vardı. Onu da indirimli aldım. 2.kitabı D&R'dan aldım. Şimdi 3 günde 3 kitabı bitirince kalan 2 kitabı da okumak istiyorum bakalım indirimli bulabilir miyim, yoksa bu seri beni çökertti resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D ben de merak içinde kalmıştım sonunda kitabın, devamını okumak istedim aynen senin gibi ama bir yandan da tırstım. hani daha da karanlıklaşır mı hikaye diye. o yüzden biraz daha temkinli yaklaşıyorum şimdilik, kütüphaneye gelirse devamı öyle okuyacağım ;)

      Sil
  2. harika bir seri çok beğendim keşke bu serinin filmini de yapsalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bildiğim kadarıyla yapacaklar, gördükleri belli ama ne zaman nasıl olur bilemiyorum

      Sil

beatha

 Vay. En son tam bir ay önce yazmışım. Yuh bana. Oysa bu bir ay içinde çok defa yazmalıyım dediğim oldu. İçimden böyle yazma isteğiyle taşar...