2 Şubat 2022 Çarşamba

설날 - Kaplan Yılının İlk Günü

 


Dün 1 Şubat'ta Güney Kore'de, Ay takvimine göre yeni yılın ilk günüydü (Çin'de ve bu takvime göre geleneklerini devam ettiren diğer uzakdoğu ülkelerinde de). Kış Gündönümü'nden sonraki ikinci Yeni Ay'la birlikte yeni bir yıl başlamış oluyor bu takvime göre. Her seneye bir hayvanın ismi veriliyor ve toplamda 12 hayvan var. Bu senenin benim için önemiyse Kaplan Yılı olması. Çünkü ben de, tam 35 sene önce, bir Kaplan Yılı'nda doğdum.

Kore'de bu yeni yıl bayramı oldukça önemli ve çokça kutlanıyor. Çin'de neredeyse 15 günü bulan bir tatilken Kore'de de önceki ve sonraki günleri de kapsayacak şekilde 3 günlük bir tatil haline gelmiş durumda. Bu bayramda, tıpkı eskiden bizim de yaptığımız gibi herkes aile evine toplaşıyor, geleneksel yemekler yeniyor ve hatta çocuklar büyüklerden harçlık alıyor. Ben eskiden, çocukken, hep nefret ederdim bayramlarda tüm akrabaların toplaşmasından. Çünkü bu annemle babamın daha da mutsuz olması ve kavga etmeleri için bir başka ortam oluşması anlamına gelirdi. Oysa şimdi, keşke böyle geleneklerimiz olsa ve mutlu olsak diye düşünüyorum. Neyse.

떡국 - Oval dilimler halinde kesilmiş pirinç keklerinin asıl malzeme olduğu bir çorba bu. Yeni yılın ilk günü, sabah, bundan bir kase yemezseniz, yaş almış olmuyorsunuz.

약과 - Bu da içinde bal falan olan, yağda kızartılmış bir tatlı.
Yeni yılı kutlarken bu da yeniliyor.  Aslında tıpkı bizim baklava dilimleri gibi olanları da var. Biz de bayramlarda baklava yemez miyiz?

Bu yıl 이민년 yılı olarak isimlendiriliyor. Kara Kaplan'ın Yılı. Kaplan güçle, bilgelikle, bağımsızlıkla ve meydan okumayla ilişkilendiriliyor. Kötü ruhları savuşturan kutsal bir hayvan kaplan. Kaplan yılının önemli izler bırakacak büyük değişikliklerin olmasının ve beklenilenden çok daha fazlasına kavuşabilinecek bir yıl olarak geçer. Benim gibi Kaplan Yılı'nda doğanları için ise zorlayıcı bir yıl olacağı anlamına geliyor çünkü geleneğe göre doğduğun yılın havyanı yine geldiğinde o yıl çok zorlanıyoruz. En son Kaplan Yılı olan 2010'da mezun olmaya, sonunda istediğim bölümü okuyabilmeye ve iş bulmaya çalışıyordum. Ondan önceki yıl olan 1998'de ortaokul birdeydim ve yeni bir sınıfta, hayattaki yerimi bulmaya çalışıyordum. Ayrıca 60 yıllık element döngüsüne göre de Su Kaplanı Yılı. Yani sezgilerimize güvenmemiz gereken bir yıl var önümüzde. Bu işi bırak git kafe aç diyorsa sezgileriniz yani, dinlemeniz gerekiyor olabilir (Bir Ateş Kaplanı olarak bana nasıl bir etkisi olur onu henüz bilemedim ama kısmet).




Öyleyse  hepimize 새해 복 많이 받으세요 diyelim. Yeni yılda tüm şans bizim olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

amaideas agus call

Bu seferki yumurtadan da Charlie Brown çıktı  En son 11 Mart'ta, Ramazan'ın başladığı gün, pazartesi günü yazmışım (Aradaki ekinoks ...