22 Mart 2016 Salı

“I wish it need not have happened in my time"

Fellowship of The Ring'te Frodo görevinin tüm ağırlığını ilk defa düşündüğünde, önünde, hepsinin önünde uzanan, yaşadıkları dünyanın üzerine çökmekte olan kapkaranlık gecenin ilk defa farkına vardığında şöyle bir şey demişti: “I wish it need not have happened in my time". Bunun üzerine söylenecek bir şey yok ya, Gandalf gene de söylemişti: "So do I, and so do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.”
Ben de öyle diyorum Frodo gibi, keşke benim zamanımda olmasaydı, keşke böylesi bir zamanda, her şeyin kötüleşeceği, daha karanlık bir çağın şafağında yaşamıyor olsaydım. 1914'te yaşayan insanlar da, 1939'da yaşayanlar da böyle düşünmüş müydü bilmiyorum. Dünya hepsinden sağ çıktı aslında, hepsini atlattı, insanlar hep bir şekilde devam etti. Frodo da yaşadı elbet yüzüğü lavların arasına gönderdikten sonra. Ama nasıl yaşadılar o gördüklerinden, o zamanlardan sonra?
Belki de Gandalf biraz olsun haklıdır.

2 yorum:

  1. Düzenli olarak takip etmeye çalışıyorum yazdıklarını.Bazen böyle kendini anlatamadığın zamanlar olur ya hani.İşte o zamanlarda birilerinin içinden geçenleri senin yerine ifade etmesini istersin.Yazdıklarını okumak bende hep bu durumu yaratıyor.Biliyorum diyorum "evet! işte ben de böyle düşünüyorum." İnanılmaz rahatlatan bir his oluşuyor içimde.Sana teşekkür ederim.Farkında olmadan birilerinin hayatına dokunuyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu minnettarlık duygumuz karşılıklı hep, çünkü bir şekilde birbirlerimizin hayatlarına, ruhlarına dokunuyoruz ve büyük ihtimalle paylaşmamızın, okumamızın asıl motivasyonu bu içgüdü. Asıl ben teşekkür ederim, yazdıklarıma değer verdiğin için, okuduğun için.

      Sil

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...