8 Nisan 2015 Çarşamba

dukhalar

Fotoğrafçı Hamid Sardar-Afkhami, uzun yıllar Nepal'de yaşayıp, Tibet'i ve Himalayalar'ı keşfedip durduktan sonra demiş ki en iyisi ben biraz da bu Moğolistan'ın kalan son göçebelerini fotoğraflayayım. Benim My Modern Met'te gördüğüm makaleye göre Sardar-Afkhami'nin fotoğraflarını çektiği ve aralarında dolaştığı bu insanlara Dukhalar deniyormuş ve yine makalenin yazdığına göre Türk kökenli oldukça eski bir toplulukmuş. Büyük oranda Ren geyiklerine dayalı bir göçebe yaşam sürüyorlar, geyiklerden süt, peynir sağladıkları gibi, avlanmak ve ulaşım için de geyikleri kullanıyorlar. Ama dünya üzerindeki her güzel şeyi kaybediyor olduğumuz gibi Dukhaları da kaybediyormuşuz, sadece 44 ailenin kaldığını söylüyor makale. Aynı şekilde geyik sayısı da 600 civarına düşmüş. Fotoğrafçı Sarda sadece fotoğraflarını çekmekle kalmamış bu insanların, bir de "The Reindeer People" diye belgesellerini de yapmış. Şöyle diyor tanıtımında:

"In Northern Mongolia, there exists a sacred alliance between people, ancestor spirits and reindeer. This film is an intimate portrait of a family of Dukha reindeer nomads following their migration through the forests of Mongolia’s Hovsgol province. They move with a herd of about a hundred reindeer through a sacred forest inhabited by the spirits of their ancestors, who communicate to the living through songs. The oldest Dukha, is a divine seer, a 96-year old shaman, called Tsuyan. She is the link between the healing songs of the forest ancestors, her people and their reindeer. She is the centerpiece of an extraordinary adventure that unites people and animals in one of the wildest regions of Mongolia – where people still live and hunt in a forest dominated by supernatural beings. To live in harmony with them, people had to learn to respect nature and animals and to pass down their beliefs, from generation to generation, by invoking the song-lines of their deceased ancestors."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...