2 Kasım 2014 Pazar

insanın ayak izlerinde

Ah keşke National Geographic'te çalışsam diyerek başlamak istiyorum izninizle. Bunu böyle 40 kere söylersem belki olur, belli mi olur :) Neyse benim NG sevgimi bir kenara bırakırsak, Pulitzer ödüllü gazeteci Paul Salopek'in modern insanın Afrika'dan çıkıp, diğer kıtalara yayıldığı yolun peşine düştüğü 7 yıllık serüvenine bakabiliriz.
Salopek 2013'ün ocak ayında Etiyopya'dan başladığı yolculuğunu 2020'de Güney Amerika'da bitirecek. Yürüyerek - ve gerekli olduğunda çeşitli araçlar kullanarak - arşınladığı yollarda yanında yerel halktan birer rehberi oluyor, ilk başlarda gün aşırı yazdıkları da NG'nin "Out of Eden Walk" sitesinde yer alıyor. Tabi son aylarda yazıların aralıkları biraz artmış durumda. Malum, Salopek önceki ay bizim güneydoğu sınırına ulaşmıştı, şimdi de en son Urfa'dan yolladı yazısını.
Özellikle burada yazdıkları ve o yazıların altına yorum yapanlar çok ilginç geliyor bana. Dünyanın geri kalanının buraya nasıl baktığını görmüş oluyorsunuz. Misal önceki haftaki yazısında antep fıstığı bahçelerine dadanan fıstık mafyasına karşı bahçe sahiplerinin ellerinde tüfekle nöbet tutuyor olduğunu anlatıyordu Salopek. Birinin şöyle birşey dediğin yer vermişti, "devlet suçluları hırsızları koruyor hiçbir şey yapmıyor". Bizim için artık o kadar normal gelen bu cümleye ben iki saniye bile harcamadım ama yorumları okurken şok giriyordum. İnsanlar, böyle şeyleri daha önce duymamış insanlar nasıl olur diyordu, ne demek istiyor bu cümleyle bu adam diyordu. Gerçekten anlamıyorlar düşünsenize. Bir devlet, halkın kendi seçtiği, tek ve asıl işi bu halk olan bir devlet nasıl olur da suçluları korurdu. Birbirlerine sorup durmuş zavallılar yorumlarda, an-la-ya-maz-sı-nız diyecektim kendimi zor tuttum.
Neyse, bu Cennetten Çıkış yolculuğunu şurada http://outofedenwalk.nationalgeographic.com/archive/ okuyabilirsiniz sırasıyla.

1 yorum:

  1. Salopek'in paylasimlari gercekten cok ilginc.. Meraklandirici, heycanli.. Takip edilmeli.

    YanıtlaSil

amaideas agus call

Bu seferki yumurtadan da Charlie Brown çıktı  En son 11 Mart'ta, Ramazan'ın başladığı gün, pazartesi günü yazmışım (Aradaki ekinoks ...