3 Haziran 2015 Çarşamba

ilk dişi vampir, Joseph Sheridan Le Fanu'dan Carmilla

Styria'da bir şatoda oldukça yalıtılmış ve yalnız bir çocukluk geçiren Laura, şatoyu paylaştığı babası ve üç öğretmeni dışında nerdeyse hiç başka bir insanla tanışmadan 18'ine gelmiştir. Onların bu yalnızlık dolu yaşantısına bir gün ilginç bir kadınla kızı gökten düşüverir. Kadın oldukça tuhaf bir biçimde başka bir yere yetişmeye çalıştığından dolayı kızını bu pek sevecen ve yardımsever aileye bırakıp, yoluna devam etmekte sakınca görmez. Bu - neredeyse - zorunlu misafirliğe en çok tatlı Laura sevinmiştir. Zayıf yapılı ve ruh hali gel-gitlerle dolu Carmilla onun için çok değerli bir arkadaş olacaktır. Ama Carmilla'nın gelmesiyle birlikte şatonun çevresindeki ve ilerisindeki köyde yaşanmaya başlayan gizemli bir hastalık genç kızları teker teker mezara götürmeye başlar. Bu kötü günler Laura'ya 6 yaşındayken bir gece gördüğü o korkunç kabusu da - gizemli bir genç kız tarafından yatağında ziyaret edilip, göğsünden ısırıldığı rüyayı - hatırlatmaya başlar.
Sheridan Le Fanu Victoria dönemi Britanyası'nda sürüsüne bereket hayalet öyküleri üretmiş, döneminin başarılı bir yazarıymış. Carmilla ise büyük ihtimalle edebiyatın ilk vampirlerinden, hatta ilk kadın vampiri ve dönemine göre bir başka ilk olması açısından belirtmek gerekirse ilk lezbiyen vampiri. Anlatıcımız Laura'ya ve hikayenin bize satır aralarında anlattığı üzere ondan önceki kurbanları olan genç kızlara saplantı derecesinde bir ilgi duyuyor. Bu saplantıyı bir çeşit aşk olarak görebiliriz elbette. Bu şekilde peşine düştüğü beslenme kaynakları hep kadınlar. Le Fanu'nun elbette erotizme varan bir anlatımı yok, daha çok bu saplantıyı ve Carmilla'nın hayvani tarafından gelen çalkantılı ruh halinin yol açtığı davranışları resmediyor. Önceki kitaplara göre okunması çok daha kolay, adeta bir novella tarzında hemencecik 112 sayfada olayları derleyip toparlayıp sonuca ulaşıyor Le Fanu. Ama çok da zevkli miydi derseniz, pek de bir tat bıraktı diyemem. Ama o dönemde kendisinden sonra gelen efsaneleri etkilemiş, ilham vermiş bir hikayeyi okumak, en azından ilginçti diyebilirim.

Project Gutenberg'de Le Fanu'nun eserlerini okuyabilirsiniz-->gutenberg

(Bendeki ocak 2011 basımı Can Yayınları'ndan Zeynep Bilge'nin çevirisiyle çıkan kitabın arkasında 8,50 tl yazıyor, d&r'dan. Netteki fiyatlar çok ufak farklarla daha fazla görünüyor-->kitapmetre)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...