5 Haziran 2015 Cuma

yeni bir Shakespeare yüzü iddiası

bu güyaaa Shakeymiş, BBC'den.
Bunu ne neden bu kadar merak ediyoruz bilmiyorum. Yani eleştirmiyorum, kötü anlamda demedim. Sadece ilginç geliyor bu isteğimiz. Bu hissimiz. Oyunlarına hayran kaldığımız, yüzyılların içinden bıkmadan usanmadan bize uzanan o satırlarını içimizden bulduğumuz bir adamın neye benzediğini merak ediyoruz, görmek istiyoruz, bilmek istiyoruz. Belki bir yüzü olması her şeyi daha da mı gerçek kılacak ki? Herhalde ondan. O satırları bir yüzle bütünleştirmek daha iyi hissettirecek belki bize. Gerçekmiş, diyebileceğiz. Dünya üstünde bizden önce de bir insan yaşamış diyebileceğiz. Belki de bundan. Kim bilir..
Diyeceğim o ki, geçenlerde eski dostumuz Shakespeare'in 33 yaşındaki halinin resmedildiği bir gravür bulduğunu iddia etmiş tarihçi ve botanist bir insan olan Mark Griffiths. 16.yy.a ait bir botanik kitabını incelerken dönemin ünlü şahsiyetlerinin resmedildiği bir sayfadaki 4.kişinin Shakespeare olduğunu iddia ediyor kendisi. Onu bu iddiaya götüren ayrıntılara bakmak isterseniz BBC'nin sitesine buradan buyrun. Elbette bu hali - eğer bizim Shakey ise - benim için daha kabul edilebilir geldi. O her zamanki resmi var ya, ben bir türlü o olduğuna inanmak istemedim. Hani insan çok hayran olduğu, çok başka bir yere koyduğu bir insan olunca böyle bir surat çizmiyor hayalinde. O yüzden hangisi gerçeği çıkarsa çıksın, benim için William Shakespeare hep Joseph Fiennes'in eti kemiğinde vücut bulacak. Ben öyle kabul ettim onu.
bu da biliyorsunuz hep gösterilen resmi, wikipedia'dan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...