20 Ocak 2015 Salı

kitap mimi

(Lazy Otter'a miminden dolayı teşekkürümü edip, hemen başlıyorum)

1. Kışın okumalık favori kitabın var mı?
Aslında öyle kışın yazın şeklinde ayırıyor muyum bilmiyorum, dikkat etmedim ama şöyle bir düşününce soğuk havalarda, böyle bir yerlere kıvrılmak istediğim zamanlarda elime hep bir Jane Austen alıyorum gibi. Genelde Emma'sı ile Pride&Prejudice'ı arasında gidip geliyorum sanırım.

2. Yıl başı ağacında yıldız olarak kullanabileceğin bir kitap?
Ahh kesinlikle Peter Pan. Hangi basımı hangi kapağı olursa olsun bir Peter Pan kitabı her zaman ikinci yıldızdan sağa sapıp dümdüz gittiğinizde bulabileceğiniz en güzel yıldızdır.

3. Kapağı mavi olan bir kitap?
Bu soru neden özellikle maviymiş ki, gerçi mavi - tonu tutturulduğunda - çok güzel renktir. Neyse şöyle bir bakıyorum kitaplığıma hemen ve gözüme ilk çarpan Paul J.Nahin'in Zaman Makineleri. Valla kitaplığımdaki olabilecek en mavi kapaklı kitap o gibi görünüyor, o bile tam mavi değil ya neyse. Haa ama durun durun gördüm, kocaman Kapital'ler duruyor orada iki cilt. Doğru ya. Gerçi biraz lacivert sayılır artık ama olsun, o da bir mavi.

4. Kış tatili için mükemmel kurgusal dünya?
Bu soruda Lazy Otter'ın cevabından başka bir yer düşünemiyorum ben de. Hogwarts'ta bir kış tatili...Aman yarabbi bazen gerçekten çok büyük nankörlük ediyormuşum gibi geliyor. Ben bir kış zamanı, karlar altında süsü verilmiş bir Harry Potter dünyasına gittim, gidebildim. Üç Süpürge'de kaymak birası eşliğinde yemek yedim. Macar Boynuzkuyruk'a binip, saatte bilmem kaç km hızla havada turlar attım, boynumda Ravenclaw atkımla Ollivanders'tan asamı aldım, Zonko'nun önünde taşlara oturup Florean&Fortescue'dan aldığım dondurmayı kaşıkladım. Weasleys Wizard Wheezes'te elimde kurbağa çikolatamla dolaştım. Hogwarts'ın koridorlarında dolaşıp, Harry'nin peşinden süpürge üstünde dolandım. Tüm bunları gerçek bir Hogwarts'ta, Hogsmeade'de, Diagon Alley'de yapabilmek de çok güzel olurdu tabi lapa lapa yağan karın altında.

5. Birlikte kış tatiline gidebileceğin bir kitap karakteri?
Özellikle bir kış tatilinde kim iyi olur bilemedim şimdi. Markus Zusak'in Kitap Hırsızı'ndaki Rudy Steiner pek eğlenceli bir çocuktur mesela, onunla Harry Potter'ın kış dünyası güzel olabilirdi. Haa ama şöyle çocukluktan sıyrılıp eni konu düzgün bir kış tatiline gidilecek, yok efendime söyleyeyim İsviçre Alplerinde kayak yapılacak, Edinburgh'ta Hogmanay kutlanacak dersek, Diana Gabaldon'ın Outlander serisinden Jamie Fraser'sız şuradan şuraya adımımı atmam.

6. Bu sene için listende olan bir kitap?
Hangi birini söyleyeyim. Bu sene çok yüklü bir liste yaptım, önceki senelerin acısını çıkarmak için. Ama hadi bir tanesini yazayım : Benjamin Parzybok'un Koltuk'u. Çok merak ederek almıştım, artık okuma zamanım geldi.

7. Favori tatil içeceğin, atıştırmalığın ve filmin?
Salep (ya da sahlep nasıl yazılır ki bu) şöyle bol tarçınlı ve kaynar kaynar. Atıştırmalığım da normalde sade fındık ezmesi kreması olurdu kaşık kaşık ama salepin yanına baygınlık geçirteceği için ikinci favorim patlamış mısır olsun diyorum. Ama şöyle yağı iyi, tuzu yerinde (Bir süredir mikrodalgada su içinde yapılmış tuzsuz halini yemek zorunda kalıyorum da). Ve filmin...işte benim sorum. Bir tatil günü en güzel hangi filmi izlerim? Hangisini canım çeker? Öyle kişisel "all time favorite" filmim olmaz, bu daha özel bir film olmalı. Böyle keyif yapmak istediğimde genelde Practical Magic ya da Stargate'i açarım ama temamız kış tatiliyse eğer bence en güzeli şöyle Mighty Ducks (1992), The Sandlot (1993) veya Alaska (1996) gibi filmler. Konu filmler olunca böyle de kararsız kalıyorum işte.

Ben çok eğlendim yaparken. O yüzden mimlediklerim;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...