1 Haziran 2015 Pazartesi

tanrıça juno'nun zamanına hoşgeldik

British Museum'dan bronz Juno büstü

Yılın belki de en güzel zamanı haziran. Yıl boyunca yaşayabileceğimiz en uzun günlere sahip olduğumuz (tabiki kuzey yarımküredeysek), hah tamam artık yaz geldi diyebildiğimiz, sanki hep güneşi temsil edermiş gibi gelen bir ay. Orijinal adını, Roma döneminde büyük tanrıça Juno'dan alıyor. Juno Antik Yunan'daki Hera'nın (hani pek sevgili Herkül'e gıcıklık yapıp duran, Zeus'un eşi olan Hera) Roma karşılığı. Kadınların koruyucusu, sırtında keçi derisinden pelerini, zırhını kuşanmış halde tavuskuşuyla birlikte görünen bir savaşçı kadın aynı zamanda. Juno isminin çok eski zamanlardaki dillerdeki "aşk" ya da "genç" sözcüklerinden evrile çevrile geldiğini söylüyorlar bazı yerlerde. Hatta bir şekilde yaşam enerjisi demek bile olabilirmiş bu haliyle. Yılın en uzun günlerinde, en çok güneş ışıklarını yaşayabildiğimiz bir zamanına onun ismini vermişler, sanki yaşam enerjisiyle dolup yeniden daha genç hissedebileceğimizi hatırlatmak için.
Bu arada geri döndüm. Bir iki haftalık buz gibi rüzgarlı fırtınalı karadeniz molasından sonra, şimdi her şeye başlama zamanı. Bugün hem yeni bir haftanın, hem yeni bir ayın başı, müslümanlar için kandil ve yepyeni başlangıçlar yapmak için Juno'nun zamanından daha iyisi yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...