3 Aralık 2012 Pazartesi

Oetker dedenin İrmik Helvası - Demirhindi Şerbeti'yle birlikte

Mutfakların doktoru, beceriksiz mühendisin en iyi yoldaşı Oetker dedenin irmik helvasını yeni gördüm ben. İrmik tatlısı, helvası her türlüsü benim herşeyim, her bir şeyim, pek sevdiğim, tek sevdiğimdir. Durup durup irmik tatlısı aşererim mesela. Anne bana bir irmik yapsana ordan derim kıvrıldığım yerden. O da sütün içine atar hemen irmiği, şekeri, vanilyayı, nişastayı. Sıcak yerim, sıcak severim. Puding ve muhallebigilleri sıcakken yedim yedim, sonra elimin tersiyle iterim.
margarini attım sütün içine
İrmik helvasınıysa annemin evde yaptığı kupkuru, pilav misali olanından sevmem. Dışarıda hani denk geldiğimiz köfteci, şöp şişçi, balıkçıda yemeğin sonunda getirirler ya çamur gibi ama şekerli mi şekerli olanından, hah işte ona bayılırım.
helva bu, fıstıktan kısmamışlar, takdir ettim
Senelerdir annem o bayıldığım şekildeki helvayı yapamayınca, bu paketi görünce, dedim belki ben yaparsam tutar. Sonuçta yapacağım tek şey, yağı sütte eritip, sütü kaynatıp, paketin içini olduğu gibi içine boşaltmak ve karıştırmak olacaktı. Yaptım da. Ama gene anneminki gibi oldu. Demek ki sütü pakette yazanın iki katı kadar koymalıyım ki o hayalimdeki irmik helvasını dünya gözüyle göreyim.
olay bu, at karıştır, al bize helva
Bir de pakete bağladıkları Demirhindi Şerbeti neyin nesidir ben bilemedim. Helvayı onunla mı yerlermiş, öyle bir şey mi varmış, elin Oetker'i bunu nereden bilecek de koyacak. Sevmedim zaten, şerbet gibi değildi ki bir değişik tadı var, ne öyle. Hayret bişi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...